Василь Цаголов, Із серії Лебедине озеро

  

 

 

Василь Цаголов своєю іронією та сарказмом кидає виклик індивідуальним і соціальним порокам. Його творчість гостро іронічна, наповнена чорним гумором і містифікацією. Автор зіштовхує в своїх роботах міфи і реальність, конструює систему критичного сприйняття дійсності, виділяючи гострі моменти, виносячи їх на огляд, препаруючи і деконструюючи. Через цю аналітично-саркастичну призму художник дивиться на проблеми як локального, так і глобального характеру, зображуючи все у впізнаваній авторській манері з порожніми місцями на полотні, пробілами в живописній поверхні, які надають його картинам ефект незавершеності.


Образ балерини є одним з центральних у творчості Василя Цаголова. Зображуючи в своїх живописних полотнах танцівниць на тлі характерних пейзажів, художник щоразу вносить в роботу щось абсурдне. Таким чином він демонструє свій улюблений художній прийом, при якому реальний пейзаж перетворюється в театральну декорацію, люди в ньому - в дійових осіб, а сама дія - в інсценізацію.

 

Особливу популярність знайшов образ балерини з шахидським поясом і автоматом Калашникова в руці, присвячений проблемі терористичної загрози в світі. Балерина з квітами з роботи "Успіх" на перший погляд здається антиподом "озброєної" балерини. Квіти як символ краси, ніжності, миру - антагоністи зброї, що несе смерть і руйнування. Але і тут глядача чекає каверза. Юна балерина з квітами у витонченій, але в той же час дещо вульгарній позі, поєднує в своєму образі чистоту і невинність з непристойністю і прагматизмом, що часто стоять за публічним визнанням. У той же час квіти є символом недовговічності, швидкоплинності, та разом з образом дівчини, подібно голландським натюрмотрам "ванітас" нагадують нам про минущість і непостійність слави, успіху, будь-яких земних благ і самого життя.


Наталія Маценко