Нацпром (О. Тістол, М. Маценко) "Навіки разом"

 

 

 

 

Творчий тандем «Нацпром», що об’єднав Олега Тістола та Миколу Маценка, виник на початку 1990-х рр. В одному з маніфестів, де в досить іронічній формі обґрунтовувались ідеологічні засади мистецького дуету, декларувалося дослідження національних стереотипів, зафіксованих в предметному середовищі, та «створення мікромоделі української культури в європейському та світовому контексті». Учасники наглошують, що «Нацпром» є не стільки об’єднанням, скільки ідеологічно-художньою програмою, в рамках якої творчість обох митців тим чи іншим чином розгортається навіть при створенні сольних проектів.


Для назви «Нацпром» самі автори пропонують декілька різних тлумачень — «національні промисли», «національна промисловість», «національна промоція» і т. ін. Творчість «Нацпрому» — авторське художнє дослідження, гіпотетичним результатом якого вбачається створення брендової арт-продукції, що синтетично втілювала б специфіку національної культури та представляла її у світовому контексті.


Протягом 90-х — початку 2000-х рр. дуетом були втілені численні живописні, фото- та інсталяційні проекти, в яких рефлектувалася українська історія і міфологія, відбивалися ключові стереотипи та важливі питання, поставлені часом («Музей Ататюрка», «17 вересня», «Музей архітектури, «Музей України», «Мать городов», «Made in Ukr» та ін.). Самі назви проектів унаочнюють порушену в них проблему фіксації, архівації, збереження історичної спадщини, але водночас і необхідності аналізу й оновлення культурного простору.

 


2013 року художники створили спільне монументальне полотно «Навіки разом», куди кожен привніс свої набутки і сформований «почерк» останнього творчого періоду. Тістолова живописна експресія разом із виробленою останніми роками «кубістичною» манерою гармонійно поєднується з переплетіннями Маценкової відточеної «геральдичної» графіки. Робота відзначається надзвичайною знайденістю рішень і прийомів, в ній співавтори вдало доповнюють одне одного, а регулярність і експресивність найкращим чином збалансовані.

 


Цей твір певною мірою є апеляцією до минулих проектів «Нацпрому», що вже встигли стати знаковими. Пара в поцілунку — візуальна цитата із постановочного фото 90-х років для виставки «Із сімейного альбому». Для знімку, що іронічно зображував закохану робітничу пару, позували Микола Маценко та Марина Скугарєва. Згодом цей образ використовувався в металевій інсталяції «Навіки разом» із проекту «Музей архітектури», що і стала прототипом для роботи 2013 року, та в полотні «Гей, слов’яни!». Тема любові і єднання, іронічно, але чуттєво втілена в образі пари в поцілунку, проходить лейтмотивом через всю спільну творчість митців. Цей образ вони обрали як один із ключових стереотипів, пов’язаних із романтичною стороною української культури, гідний художнього осмислення, «національної промоції» та глобального просування.

 

Наталія Маценко