Олег Тістол «Проект українських грошей»

О.Тістол і М.Маценко, 17 вересня, НацпромОлег Тістол звернувся до ідеї створення власного «Проекту українських грошей» в середині 80-х, на тлі поступової і тоді ще неявної актуалізації питання національної самобутності та незалежності. Як одне з головних втілень колективних стереотипів, "гроші" Тістола опинилися серед провідних інструментів в "боротьбі за красу стереотипу", проголошеної "Вольовою гранню національного постеклектизму". На початку 90-х до проекту приєднався Микола Маценко.

 

О.Тістол і М.Маценко, Полтавська битва, Нацпром, 1995

Проект переважно присвячений проблемі культурної самоідентифікації і рефлексії. Умовні грошові знаки Тістола, будучи символічною одиницею, свідчать про історію політичного і, перш за все, культурного життя українського суспільства і буття його свідомості, якими їх бачить художник.

 

У "Проекті українських грошей" Олег Тістол довільним чином обігрує історичні події та персоналії і розмірковує про поняття цінностей. У властивій художнику алегорично-іронічній формі, зображуючи вигадані ситуації з реальними персонажами, Тістол закарбовує міфи, що існують в національній свідомості.

 

Крім того, тут автор апелює до спадщини майстрів-авангардистів початку ХХ ст., що займалися розробкою ескізів українських банкнот, таких як Нарбут, Богомазов, Бойчук.

 

Власним проектом, повним смислових посилань і візуальних алюзій, Тістол утворює певний художньо-культурний зв'язок між традицією і сучасністю

 

Арт-дилер, Ігор Абрамович

 

facebook.com