Назар Білик «Контрформи»

 

«Контрформи» — великий проект Назара Білика, що складається з творів різного масштабу і характеру, але об'єднаних однією ідеєю, яка добре відображає сутність усієї творчості скульптора. Білика хвилює принцип взаємодії зовнішнього і внутрішнього, матеріального і нематеріального, механізм появи форми і конструювання простору. Скульптор часто користується мовою зворотнього об'єму — контрформи, яка по суті своїй є порожнечею, з якої народжується форма «Контрформи»

 

«Контрформа» — це «тіньової синтез» форми, з якого, відповідно, народжується «тіньовий» аналітичний ряд, непроявлений світ першопричин». (Назар Білик)

 

Мовою скульптури художник розповідає про те, як оголюється початкова ідея, як сенс поступово знаходить форму, проявляючись у фізичному просторі, прагне наблизитися до першопричин народження субстанції. При погляді на роботи з цього проекту глядач вже самостійно, за допомогою власної свідомості завершує процес створення твору. Таким чином Білик досліджує не тільки пластичні аспекти, а й механізми людського сприйняття. Візуалізуючи саму структуру образу, його «зворотний бік», автор ніби додає глядацькому погляду нові виміри, що розширюють діапазон значень і збагачують асоціативний ряд.

 

Уміло поєднуючи традицію та інновацію, класичний і експериментальний підхід, автор шукає визначення меж самого поняття «сучасна скульптура». Роботи Білика різноманітні і багатозначні як з формально-змістовної, так і з технологічної точки зору. Він досліджує кордони видимого засобами скульптури, аналізує властивості форми, її взаємодію з простором, експериментує з різними матеріалами. Серед матеріалів, з якими працює Назар, — бронза, сталь, скло, різні полімери. Аналізуючи простір, форму, світло, Білик вивчає також їх взаємодію зі свідомістю глядача, яка разом з іншими засобами стає пластичним матеріалом для скульптора.