Роман Мінін «Нагорода за мовчання»

Сама назва інтригує невизначеністю і пробуджує здорову цікавість випробувати це мовчання на собі, щоб заглянути в ящик з подарунком, або нагородою, яка вона, ця нагорода? Що це? Хто і чим нагородить за наше мовчання в ці дні... і про що мовчати?

 

Це для всіх або для кожного окремо, або тільки для самого автора цієї ідеї. Зрозуміло, що кожен з нас замислиться над тим, про що він мовчить і чому. У центрі композиції є символ «точка зору». Це нагадування нам про те, що точка зору прагне управляти нашим світоглядом, і перетворити його в одну точку, в якій не буде більше міркувань і порівнянь, не буде бінокулярного бачення проблеми, а тільки вузький обмежений погляд на світ.

 

Можливо, віднайдення цієї точки опори в своїй свідомості і є нагорода за мовчання. Але я не хочу мовчати, коли є про що розмірковувати, у випадку з цим твором, точно :))

 

Про цю роботу Роман Мінін розповідав мені багато, пам'ятаю його пошуки матеріалів, які здатні передати асоціації з чорним обеліском, він вибрав тоді спеціальний чорний пластик моделі «День-Ніч».

 

Дійсно в цьому є художня знахідка, що перетворює виріб з матеріалів зовнішньої реклами в повноцінний твір мистецтва. Люблю це диво, цей процес дематеріалізаціі. Коли виходить щось більше, ніж очікувалося, що починає жити своїм життям і стає символом цього часу.

 

Всі ми підемо рано чи пізно, але ті образи з якими будуть асоціювати нас залишаться продовженням нашого життя. У цьому сила мистецтва і особливо монументального жанру, в якому працює Роман. Він актуалізує цей жанр, використовуючи доступні можливості сучасних технологій, поєднує їх з виразною художньою пластикою своїх образів.


Я бачив тисячі творів мистецтва в різних жанрах, в різних країнах, особисто знайомий з багатьма авторами і з гордістю можу сказати, що Мінін один з рідкісних художників, якому вдається об'єднати в своїй творчості неповторну автентичність, змістовність і впізнавану потужну пластику.

 

Арт-дилер, Ігор Абрамович