Степан Рябченко "Полотнинка, яка гуляє"

 

Камерна, романтична і безтурботна "Полотнинка, яка гуляє" Степана Рябченко народилася і вийшла своїм бадьорим кроком з монументального проекту художника "Хмара, яка гуляє".

 

У цьому проекті Рябченко втілив своє уявлення про свободу в широкому сенсі — духовну і фізичну, особисту і загальну, а також творчу, що дає можливість творити в умовах вільного вибору. Завжди націлений на конструктив, Степан розглядає свободу як простір творення, як безмежний потенціал для творчості.

 

Якщо в "Хмарі" йшлося про свободу взагалі, то "Полотнинка" присвячена свободі мистецтва, його всюдисущості та здатності руйнувати кордони. Біле полотно як уособлення чистоти, первозданності, невичерпних можливостей і ідей, які чекають свого втілення. Це мистецтво, яке стає ближче до людини і саме приходить до нього, надихаючи і розширюючи рамки реальності.

 

Ця робота — унікальний прецедент в творчості художника. Адже Степан, який традиційно працює переважно з новими медіа, створив твір, використовуючи традиційний художній матеріал. Але і полотно Рябченко задіяв у своїй художній практиці не класичним чином, як живописну поверхню, а використав його символічну складову і зробив частиною скульптурного об'єкта.

 

Мистецтвознавець, Наталія Маценко